Hardlopen, fitness, voetballen, tennissen…. Sporten is populair. De een doet het om lekker in beweging te blijven en de ander doet het beroepsmatig.  Maar wat vaak vergeten wordt, is dat de voeten van sporters vaak heel wat te verduren hebben, mede doordat het lichaamsgewicht op de voeten tijdens het sporten erg hoog is. Om maar een voorbeeld te noemen; tijdens het hardlopen draag je 3 tot 4 keer je eigen lichaamsgewicht!

 

Ook de nagels krijgen er bij het sporten flink van langs; trauma nagels, ingroeiende nagels, ingescheurde nagels, stootnagels. Voor veel sporters herkenbaar, net als blaren, overmatige transpiratie, schimmels en kloofvorming.

Marathonloper Abdi Nageeye               

Belangrijk aandeel hierin is de schoenkeuze. Elke sport heeft zijn eigen schoen. Sporters laten zich vaak verleiden door de gedachte "goedkoop is duurkoop" en kiezen zonder goede voorlichting of kennis van hun eigen voeten voor een “duur merk” maar dure merken zijn niet per definitie goede sportschoenen! Verkeerd schoeisel is vaak de oorzaak van veel klachten en blessures. Niet alleen aan de voeten, maar ook aan de enkel, knie en heup.

Waar moet je aan denken bij verkeerd schoeisel? Te groot, te klein, te breed, te smal, te hard, te zacht, te oud.

 

Als medisch pedicure kan ik je helpen bij het maken van de juiste keuze door eerst eventuele bestaande klachten te verhelpen, uitgebreid naar je voeten en sportschoenen te kijken en je te adviseren waar je op kan letten bij de aanschaf van je sportschoen. Neem je, favoriete, sportschoenen vooral mee naar je behandeling.

 

Artikel op de site van ProRun: een Q&A vragen over voeten en vooral antwoorden door mij gegeven:

https://www.prorun.nl/gezondheid/vragen-over-voeten-en-vooral-antwoorden/

 

Waar gaat de site van ProRun over?

"Samen met trainers, lopers, natuurkundigen, artsen, techneuten en liefhebbers schrijven we artikelen waarmee je als loper beter van wordt. Wil jij een nieuw PR op de 10K, halve marathon of hele marathon? Of kom je terug van een blessure en wil je terug op niveau komen, zonder opnieuw geblesseerd te raken? Op ProRun lees je hoe je slim kunt trainen, welke gadgets je verder helpen en wat je kunt eten. Wars van hypes, met oog voor kwaliteit."