DOe de schimmeltest

 

Ga overbodig gebruik van medicijnen, crémes of spray's tegen

én

maak geen overbodige kosten maar doe de Funghicheck van HFL Laboratories!

Waarom?

Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze kunnen jarenlang overleven.

Schimmels komen overal voor, bijvoorbeeld in tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting oor mensen zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen en het warm en vochtig is zoals  zwembaden, douchevloeren van bijv. sporthallen en sauna’s.

Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend maar heb je met een verlaagde weerstand of een beschadiging aan je nagels (hoe klein o0k) dan ben je wel vatbaarder voor de schimmel.

 

De schimmel waar dit verhaal over gaat behoort tot de groep dermatofyten, die een voorkeur heeft voor, je raad het al, vochtige ruimtes zoals zwembaden, sauna’s of sportscholen. Dermatofyten zijn schimmels die keratine nodig hebben om te kunnen groeien. Door de behoefte aan keratine zitten ze alleen op ons haar, nagels en de oppervlakkige huid.

Eén van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig, de nagels kunnen brokkelig worden of zelfs helemaal verdwijnen. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik een onderliggende ziekte of een trauma, denk aan te krappe schoenen of een paard die op je voet gaat staan.

Het is heel moeilijk om op het oog te bepalen of er sprke is van een schimmelinfectie op de nagel. Probeer het zelf uit en probeer te bedenken welke van onderstaande foto's een schimmelnagel laat zien? Kijk helemaal onderaan deze pagina voor het antwoord

 

De enige manier om hier achter te komen is door middel van een test.

Er zijn verschillende testen mogelijk maar er is er maar eentje waarbij je binnen 10 minuten de uitslag hebt. En dat is de HFL FunghiCheck.

Hoe werkt het?

Ik neem een monster van je nagel en stop dit in het reageerbuisje. Daar voeg ik vloeistof aan toe, even roeren, en dan de teststrip erbij.

Is er inderdaad sprake van een schimmelinfectie dan zijn er na een minuut of 10 twee streepjes zichtbaar zijn.

Is er maar één streepje zichtbaar dan is de test geslaagd maar is er geen sprake van een schimmelinfectie. Het kan zijn dat er dan sprake is van psoriasis nagels, loslaten van de nagel, traumanagel door bijvoorbeeld te kleine schoenen, ouderdom.

Afhankelijk van de uitslag kunnen we samen een behandelplan opstellen dat bij jou past!

 

Tips: (wat kunt u zelf doen bij voetenschimmel?)

  • Beperk het gebruik van zeep en gebruik zeker geen desinfectans.
  • Droog je voeten (ook tussen de tenen) goed af en trek na het douchen niet te snel sokken en schoenen aan
  • Gebruik goed ventilerend schoeisel, trek elke dag andere schoenen aan, vocht (regen of zweet) is pas na minimaal 24 uur weg.
  • Draag slippers in de sauna, zwembad of sportschool en was de slippers ook regelmatig
  • Maak de badkamervloer schoon met (natuur)azijn ipv chloor
  • Was sokken, handdoeken en de badmat op 60 graden, dan pas worden de schimmelsporen gedood.

     

    Uitslag van de foto's, alleen bij onderstaande foto is er sprake van een schimmelnagel.